Лакуна

Съдържание

Вижте най-новата публикация

За пиратството

|

20ти септември 2010, Vivo


…и сладоледа

thief-pirate

Дръжте крадеца!

Противниците на пиратството твърдят, че то е отнемане на собственост. Съответно е морално и социално неприемливо. Същото като да вземеш на някого сладоледа.

Кражба ли е?

Информацията обаче има сериозна разлика от останалите блага. Подлежи на копиране. От един сладолед стават два. Потребителят на продукта не е ощетен и не вика полиция.

Мотивацията на пирата

С копирането лесно избягваме моралната вина. За всеки има сладолед. А ако не обичате сладолед - ще предложим други хубавини. Споделянето им е основен приоритет на пирата. Трябва да има сладолед за всички. Като споделям и другите ще споделят.

Антипиратство

Остават недоволни тези, които са произвели продаваната информация. И ги обзема страх. Сега когато всеки яде практически безплатно сладолед производителите мислят, че ще фалират. Нещо повече, обзема ги алчност. Колко щяха да спечелят от всички милиони сладоледи на ден, които сега са безплатни!

Недоразумението

Да, но хората едва ли щяха да плащат за сладоледа, ако се налагаше. Сигурно нямаше да хапват точно тази марка. Нещо повече, сега сладоледът е модерен. Има го навсякъде и е безплатен. Всички могат да го консумират. Изведнъж всички са го чували и дори повече хора са съгласни да платят за него. Било защото осъзнават нуждата от подкрепа на производителя. Или защото производителят хитро им предлага разновидности на сладолед, които трудно се намират.

Странични ефекти

Копират се продукти. Усилието е еднократно или поне кратно на нещо. Особено трудно се копира услуга. Понеже е непрекъсната, е почти невъзможно да бъде непрекъснато копирана. За да предлагате услугата продаване на сладолед, трябва да станете продавач. Трудно ще ви е непрекъснато да клонирате усмивките и закачките на продавача в 10 екземпляра. И това производителите на сладоледи вече го знаят.

Така че очаквайте новата услуга: сладоледена поточна линия по домовете. Без фунийки и опаковки (екологично!). Ще падат топки сладолед направо от тръбата, монтирана удобно в кухнята. Когато ви се прииска. Само срещу няколко левчета на месец. Очаквайте новите… продукти.


+ Напишете коментар


Вашето име: *

Поща: (не се показва, нито се споделя)

Коментар: *

За lacuna.specto.org | Абонирайте се за Лакуна (Atom емисия)