Лакуна

Съдържание

Вижте най-новата публикация

Pantone Matching System

|

23ти януари 2006, Vivo


Информация за Pantone

Що е то?

Pantone e система за цветово съответствие. Целта е с нея да знаем какъв цвят ще отпечатаме, без значение дали го виждаме същия на екрана или не. Pantone не е color management система, защото там целта е да виждаме един и същ цвят на разни устройства.

Тази система описва spot цветове, като не покрива точно нито RGB, нито CMYK цветовия диапазон. Spot цвят е печатарски термин за цвят забъркан като специално мастило и нанесен върху хартията отделно от останалите Cyan, Magenta, Yellow или blacK мастила. Обратното на spot е process цвят.

Диаграма - цветови диапазони
Цветови диапазони

В Pantone ще откриете повече цветове от възможните за четирицветния печат и все пак по-малко от видимите на екран, а те от своя страна са доста под възможностите на човешкото око. Pantone покрива и цветове напълно извън CMYK и RGB палитрите - например разни металик и неонови отблясъци.

Снимка - Pantone скали
Pantone скàли (formula guides)

Може да ги срещнете в графичните продукти на Adobe, Corel и други, но няма да откриете Pantone палитри в софтуер с отворен код, защото са защитени със съответните авторски права за комерсиален продукт.

Pantone цветовете се употребяват от дизайнерите под формата на цветови скàли отпечатани на нещо като книжки. Това е и истинският начин на употреба — харесвате си някой от цветовете в скàлата и казвате в печатницата какво искате. Там знаят как да забъркат точно този цвят и така... изчезва елемента на изненадата у дизайнера и съответно недоволството у клиента.

Именоване и значение

Името на един Pantone цвят изглежда по следния начин: PANTONE 485 C, като същината е в номера. Той определя формулата на забъркване на мастилото. Може да е три или четири цифрен, а понякога е заместен от думи (напр. Reflex Blue).

Съкращенията накрая обикновено са за това на каква хартия е отпечатана скàлата която ползвате. Ето какво значат:

Връзки


+ Напишете коментар


Вашето име: *

Поща: (не се показва, нито се споделя)

Коментар: *

За lacuna.specto.org | Абонирайте се за Лакуна (Atom емисия)