Лакуна

Съдържание

Вижте най-новата публикация

http://няк'ъв-сайт/к'во-е-т'ва

|

6ти април 2006, Vivo


http://няк'ъв-сайт/к'во-е-т'ва е URI.

Нарича се URI (Uniform Resource Identifier) и e съкращение за "указател към материал от сайт". Това е точният технически термин за интернет адрес. Използват се също URL и URN.

Какво значат термините и каква е разликата между тях можете да научите от www.pierobon.org/iis/url.htm.

И какво толкова за адресите?

Няма особено значение как наричаме интернет указателите. Важното е да знаем каква е идеята на тези указатели. Когато правим сайт - наш или за някого - чрез тях хората достъпват продукцията ни. Добре е да знаем как да измисляме и поддържаме адресите. На пръв поглед е просто - именоваме някак и хората ползват. Цъкат с мишката и готово.

Правя страница и я кръщавам

Какво да му мисля и защо да се тормозя излишно?

Ето къде е проблемът

Трудно ли е?

Не се иска някакво прекомерно усилие, за да станат адресите в сайта ви по-удобни. А и така ще си организирате по-добре нещата.

Грижата за адресите приключва когато:

Какво общо имат адресите с дизайна

Въпреки, че темата е техническа и решението на проблема изисква техническа грамотност, тя е свързана с дизайна. Защото добрия дизайн е цялостен и не приключва само с картинките.

Освен това когато адресите ви просто сочат към файлове в директории има опасност да станете жертва на технологиите, които използвате. А качествения дизайн се съобразява с начина на употреба, не с технологията за произвеждане.


Още по темата

обновено ОБНОВЕНО Добре измислените адреси са красиви!

Прочетете на английски: Well Designed URLs are Beautiful!

Избирайте внимателно адреси

Превод от: Choose URIs wisely

Малко неща са по досадни от това да отидете до готин магазин и да видите, че е затворен или се е преместил неясно къде... Собственикът може да е имал много основания да направи нещо подобно, но винаги причината за такава неприятна ситуация е липсата на добро планиране и управление.

Същото важи за интернет адресите...

Готините адреси не се променят

Превод от: Cool URIs don't change

Какво прави един адрес хубав?
- Хубав адрес е този, които не се променя.
Кои адреси се променят?
- Адресите не се променят: хората ги променят.

Когато промените URI на вашия сървър, никога не знаете със сигурност кой препраща към стария URI. Може да са направили връзки от други сайтове. Може да са добавили вашата страница в bookmarks. Може да са изпратили адреса в писмо.

Когато някой последва връзката и тя не работи, той обикновено губи доверие в собственика на сайта (или сървъра). Разочарова се и на практика не може да изпълни това, което е искал.

Много хора се оплакват от неработещи връзки и мисля, че пораженията са очевидни.

URI е указател

Превод от: Content Negotiation: why it is useful, and how to make it work

Първото нещо което трябва да проумеем е, че URI не е име на файл.

Удобно е да разглеждаме URI като място на файл и, в повечето случаи, аналогията работи. Но е твърде бедна да опише това което всъщност е URI. Има причини уеб "педантите" да настояват да го наричаме URI, а не URL: то не е име на файл или местоположение, то е указател (или референция) към материал (ресурс). Използвайки верния протокол можем да извлечем самия материал.

Но за какво е абстракцията, след като в повечето случаи материалът се съхранява във файл така или иначе, и тогава URI ще бъде насочено директно към файла?

Нека разгледаме две неща подобни на URI: баркод на продукт и ISBN номер на книга. Първото е указател на продукт, второто указател към публикация. В случая с баркода и съответния продукт е важно да се отбележи че продуктът не е точно определена кутия с бисквити на рафт. Указаният продукт всъщност е типът бисквити с определена марка и те всички са със същия баркод.

Аналогично ISBN не се отнася до подвързаната хартия на книгата, а до текста който тя съдържа. Често дори няколко издания на една книга са с един и същ ISBN номер: в контекста на ISBN те са подобни.

Същата идея може да се приложи към URI. URI указва материал, а материалът не е файлът на уеб сървъра. Да вземем например указателя "времето в Оаксака". Материалът е просто това: парче информация в Интернет. HTML документ с текст описващ времето в Оаксака или картинка показваща карта с характеристики за времето. И двата файла могат да бъдат представяне на този материал.

Още повече човекът, поддържащ този интернет материал, би могъл да реши, че един куп представяния на тази информация са еднакви. И да помисли "А ако оставя посетителите на сайта да решат кое представяне предпочитат?". Тези еднакви представяния на материала са варианти и механизмът, за да се определи подходящият за потребителя е Content Negotiation.


+ Напишете коментар


Вашето име: *

Поща: (не се показва, нито се споделя)

Коментар: *

За lacuna.specto.org | Абонирайте се за Лакуна (Atom емисия)