Лакуна

Съдържание

Вижте най-новата публикация

Изкуството типография

|

17ти юли 2007, Vivo


Извадки от изключителната книга The Elements of Typographic Style, на Robert Bringhurst.

Текстът е подредба от знаци, а шрифтът е палитра от образи на знаци, включваща и правилата за нанизване на тези образи, така че да съответстват на знаците.

Някои хитрости

Следващите правила са извадени от контекста и със сигурност е добре да прочетете книгата. Ако ви се струват интересни, цялото произведение ще ви заинтригува.

Количество символи на ред

Нещо, което забравяме, особено правейки сайтове, е че най-удобно се четат между 45 и 75 знака на ред. Средно около 66.

Пример за разстояния между заглавия и текст
Текст с големина 10pt / междуредие 13pt.
26pt от параграф до следващия.
Вижте в pdf формат

Разстояния между заглавия и текст

Разстоянето от края на параграфа, включвайки подзаглавието и до началото на следващия параграф е добре да е кратно на междуредовото разстояние (leading). Затова стои добре когато подзаглавието е отделено с по един нов ред.

Пример за drop lines
Вижте в pdf формат

Екзотични нови редове

Доста начини има за разделяне на параграфи. С разстояние или отстъп са най-популярни. Един от доста странните е първият ред на новия параграф да започва точно там където е свършил предишния (drop lines).

Пример за old-style figures
Вижте в pdf формат

Цифрите са знаци както буквите

Цифрите които използваме масово са главни. А също като знаците от азбуката и за тях има малки знаци. И по същите причини, заради които ползваме малки букви, е хубаво да ползваме и малки цифри (old-style figures). Това беше голяма изненада за мен и мисля, че е много подценявано.

Сериозен технически проблем е, че в повечето шрифтове главните цифри са единствените възможни. Един разпространен шрифт с малки цифри е Georgia.

Ето как се ползват малки цифри в Adobe Illustrator.

Пример за small caps
Вижте в pdf формат

Съкращения в текста с small caps

Small caps не са просто смалени главни букви. Те са високи точно колкото малките, а и често са специално мислени. Доста по-стилно да се използват те за съкращения в текста отколкото главните букви, особено с подходящо междубуквено разреждане.

Без резки скокове в акцентите за подзаглавия

Няма причина над нормалния текст да слагаме подзаглавия в курсив, получер и уголемени букви едновременно. Често в желанието си да разнообразяваме страницата прескачаме нива в акцентирането на заглавия и подзаглавия. Нормалната последователност е: малки букви, small caps (до които кирилицата е доста близка като изглед), курсив, получер, главни букви. Има и още нива на акценти, като вдигането на размера - често подценявана стъпка.

Пример за употреба на средна точка
Вижте в pdf формат

Средна точка като разделител

В кратки редове средна точка (без други пунктуационни знаци наоколо) е много стилен разделител.

Пример за курсивни скоби
Вижте в pdf формат

Курсивни скоби

Скобите страдат от обратното отношение на това към цифрите. Често ги слагаме в курсив. Докато дори ограждайки курсивен текст стоят добре стандартни скоби.

Собствени промени в шрифтове

С осъзната отговорност и уважение към създаделите на шрифтове можем да си позволим да редактираме шрифт, който ще използваме. Лицензът на доста шрифтове го позволява. Най-често са нужни промени на позициите на допълнителни знаци, напр. × = ±. Все пак ако ще променяме формите на букви авторът съветва да направим собствен нов шрифт.


Книгата е The Elements Of Typographic Style от Robert Bringhurst, текущата версия 3.0 е с номер ISBN 0881792055.

Също можете да видите опит за прилагане на идеите на Bringhurst в уеб пространството.


+ Напишете коментар


Вашето име: *

Поща: (не се показва, нито се споделя)

Коментар: *

За lacuna.specto.org | Абонирайте се за Лакуна (Atom емисия)