Лакуна

Съдържание

Вижте най-новата публикация

Революция в програмирането

|

21ви март 2007, Vivo


class Уеб extends Програма

Живеем във времената на уеб приложенията. Ползваме и класически програми, но всичко се намира в мрежата напоследък. Онлайн услугите изместват все повече програмите, които ползваме директно на компютрите си.

Често хората не могат да осъзнаят разликата между програма, която пускат, и някоя сложна уеб услуга. Да, усещат че нещо не е същото и че за едното трябва да си в интернет. По-бавно откриват, че тези програми се държат различно. Очакват това, на което са свикнали, а когато получат друго, има объркване и неприятни чувства. Защото интерфейсът при двата вида е различен.

На сайта трябва да "качиш" снимките, докато с програмата просто ги отваряш. Програмите трябва да се инсталират и задават неудобни въпроси като какво от себе си да ти дам? и тук ли да се сложа?. При уеб приложенията е достатъчно да напишеш адреса.

Today I installed Google's new email application by typing Alt+D, gmail, Ctrl+Enter. Joel Spolsky, How Microsoft Lost the API War

Край на класическите програми

В последните години придобиха популярност Web 2.0 и Ajax. И затвърдиха стремежа към все по-гладки и изобретателни уеб програми. Направиха възможни уеб приложенията. Масово.

Резултатът: никой не иска да разработва Windows API програми (от 2004!) Joel Spolsky, Пак там

Къде е революцията

Ако Web 2.0 решаваше всички проблеми, революцията щеше да е приключила и всички щяхме доволно да правим възлияния на древногръцките герои.

Но уеб приложенията имат още много недостатъци за изглаждане. Например:

Въпреки преоткриването на Javascript и предимствата на Flash, те не могат напълно да изместят класическите програми. Това поставя в трудно положение както разработчиците, така и хората които поръчват приложения.

Революцията е успешна, само когато можем да обединим нещата и да ползваме предимствата и на двете толкова различни среди.

Древногръцка митология

Гигантът Adobe са нарекли един от проектите си Аполон (Apollo). Може би като отговор на Аякс (AJAX). И изглежда това е липсващото звено в еволюцията на програмите.

Описват го като: среда за разработка на класически (desktop) програми вграждащи уеб приложения. И е много-платформена (Windows и Mac, може би по-късно и Linux). Звучи много обещаващо.

обновено: Аполон стана на въздух (AIR), а Майкрософт цепят със сребърен лъч (Silverlight).


+ Напишете коментар


Вашето име: *

Поща: (не се показва, нито се споделя)

Коментар: *

За lacuna.specto.org | Абонирайте се за Лакуна (Atom емисия)